1807-ben Nagybányán született a XIX. század egyik legnagyobb magyar színésze és rendezője: id. Lendvay Márton. A Pesti Magyar Színház és a Nemzeti Színház egyik emblematikus megalapítója volt, aki haláláig ezen színtársulatok meghatározó személyisége maradt. Rövid ideig katonáskodott, 1848-ban részt vett a szabadságharcban nemzetőrnagyi rangban. Lendvay kiváló fizikummal rendelkezett. Magas, karcsú, szikár termetének köszönhetően a kor férfiideáljának megtestesítője volt.

Szobrát szülővárosában állították fel, melynek már 1844 óta díszpolgára volt. A nagybányai Lendvay téren, a Polgári Kör épülete előtt került sor a leleplezésre 1900. november 11-én. Eme alkotást a románok 1922-ben döntötték le onnan először, majd 1936-ban végleg eltűntették. Három évre rá, 1939-ben Nagybánya ismét Magyarországhoz került vissza a II. Bécsi döntést követően. A visszatérést a város kitörő lelkesedéssel fogadta, s ennek tiszteletére újra felállították helyi hősük szobrát, immár a város főterén. Miután a szovjetek kiszorították a magyar csapatokat Erdélyből, a románok máglyát raktak a szobor körül, de az alkotásnak semmi baja sem lett. Ezt követően, a művet a helyi múzeumban helyezték biztonságba. 1958-ban került ismét leleplezésre, amely végül a Városligetben találta meg végső otthonát. A műemléket így háromszor kellett újra felavatni, s több alkalommal kísérelték meg elpusztítani, de mindvégig ellenált a barbár kezek beavatkozásának. Mindazonáltal továbbra is a Lendvai Márton-szobor Nagybánya legrégebbi köztéri alkotása, mely azóta is méltó emléket állít a százötven éve élt magyar színészóriásnak.

Fotók: 

  1. Lendvay szobra Nagybányán / fényképész Kovats E., szobrász Verő László. Vasárnapi Ujság. Forrás: https://dka.oszk.hu/042700/042771
  2. Erdélyi képeslapok a múltból, Pethő Csongor gyűjteménye https://kepeslapok.wordpress.com/2012/12/31/nagybanya/
  3. Korabeli képeslap