A város magyar kulturális terei

Teleki Magya Ház

Mint civil intézmény székházat és otthont biztosít a nagybányai magyar szervezeteknek, egyesületeknek, mentesítve őket a fenntartás költségeitől.

Magyar kulturális központként igyekszik színvonalas programok szervezője és házigazdája lenni: táncház, kézműves programok, hangversenyek, könyvbemutatók, népfőiskolai előadások, honismereti túrák.

Népszerűek nyári kézműves gyermektáborai és játszóháza. A felnőttképzést szolgálják az őszi-tavaszi idegennyelvi és számítógépes kurzusok, valamint a 2006-ban, 2008-ban és 2018-ban megrendezett honismereti-helytörténeti tanfolyamok.

Részben a Nagybányai Magyar Képzőművészek Társaságával együttműködve 2002 és 2019 között több mint 150 kiállítást, képzőművészeti és helytörténeti tárlatot szerveztünk, erdélyi és határon túli alkotók közreműködésével.

Képzőművészeti kiállító- és előadótermeink mellett egy bővülő helytörténeti gyűjtemény és régiségtár várja a látogatókat, és 2017 óta betérhetnek a főépület pincéjében és kertjében kialakított Colonello kultúrkocsmába, mely koncerteknek, könyvbemutatóknak és borkóstolóknak is helyszínéül szolgál. 

Könyveket, falinaptárakat jelentetünk meg, könyvtárunk Tersánszky J. Jenő nevét viseli.

Főszervezői vagyunk a májusi Teleki Napoknak, társzervezői az őszi Főtér Fesztiválnak. Társszervezői voltunk az augusztusi Szent István Napoknak, „Ház-sarok” című programunkkal több alkalommal is részt vettünk a Gesztenye-ünnep megszervezésében. A magyarországi intézmények közül kiemelt partnerünk a sárospataki Művelődés Háza és Könyvtára, valamint a zalaegerszegi Magyar Olajipari Múzeummal, a tápiószelei Blaskovich Múzeummal, és az Országos Örmény Önkormányzattal is szoros kapcsolatot ápolunk.

Nagybánya, Thököly (Minerilor) utca 7.

+4 0744 919 166

Múzeumok

Képzőművészeti Múzeum
cím: 430212 Nagybánya, Strada 1 Mai 8.

Ásványtani Múzeum
Cím: 430212 Nagybánya, Bulevardul Traian 8.

Nagybányai Művésztelep - Hollósy Galéria - Victoriei utca
nyitvatartás: 18.00 - 23.00 - belépés ingyenes

Megyei Történelmi és Régészeti Múzeum
str. Monetăriei, nr. 1-3.
Telefon: 0262-211924; Fax: 0262-211927
Email: maramuresmuzeu@gmail.com
Kedd– Vasárnap: 10 – 17
Hétfőn zárva

Mészáros-bástya
Piaţa Izvoare nr.1.
tel. 0362-422950
Hétfő-péntek: 8-16
Szombat-vasárnap zárva

Nagybányai Néprajzi és Népművészeti Múzeum - Klastromrét
nyitvatartás: 18.00 - 24.00 - belépés ingyenes

Szent István torony
Piaţa Cetăţii
Telefon: 0262-211003
E-mail: turism@baiamare.ro

Planetárium

Az ország első planetáriuma, a nagybányai 1969 július 1-én nyitotta meg kapuit. 1970-ben adták át a Csillagászati Megfigyelő épületét.

A modern videoprojektor segítségével a planetárium kupolája alatt naponta szerveznek igazi csillagos égboltú bemutatókat, ahol megismerhetjük és megcsodálhatjuk a csilagképeket. A szakemberek kézségesen válaszolnak az érdeklődők kérdéseire, mesélnek a bolygórendszerről, az égi jelenségekről, és a világmindenséget tanulmányozó szerkezetekről.

Cím: Str. George Cosbuc nr. 16

Telefon: 0362401921

E-mail: planetariul_bm@yahoo.com

Web: planetariubm.wordpress.com

 

Hétfőn zárva tart, Keddtől-péntekig 9:00 -16:00 között tart nyitva. A bemutatók kezdési időpontjai: 9.00, 11.00, 13.00 és 15.00

A város nagyrendevényei

Főtér Fesztivál

A Főtér Fesztivál a nagybányai és Nagybánya-környéki magyarság évente megrendezendő kültéri kulturális és szórakoztató rendezvénysorozata, amely Nagybánya történelmi főterén kerül megrendezésre magyar nyelven. Célja a magyar közösségtudat, a magyar önazonosságtudat és a magyar kultúra megőrzése, erősítése ezen közösségen belül. A fesztivál tizennegyedik éve hozza össze a nagybányai magyarságot az ország vagy a világ minden részéről.

Szent István Napok

Régi bányászünnep, amelyet több nyári kulturális rendezvénysorozat formájában ébresztettünk fel Csipkerózsika-álmából 2000-ben, a római katolikus egyházzal együttműködve, képzőművészeti-helytörténeti kiállításokkal, ifjúsági és komolyzenei hangversenyekkel, régizene-előadásokkal, népi és reneszánsz táncházzal, kézműves-bemutatókkal, író-olvasó és közönségtalálkozókkal. Szent István a város védőszentje – szerepel történelmi címerében, névadója a település jelképének számító Szent István toronynak, valamint István Szállónak – így sok évtizedre visszanyúló hagyománya van a rendezvénynek, amelyet 1989 előtt hosszú ideig nem gyakorolhatott a település magyarsága.

Mármarosi Magyar Napok

„A Máramarosi Magyar Napok célja, hogy minél több magyarlakta településre vigyük el a magyar kultúrát. Olyan kulturális programsorozattal készülünk, amely párhuzamosan fut a megye több településén, a helyi magyar közösségek igényeihez mérten kialakított rendezvényekkel.

Gesztenye Fesztivál

A Gesztenye-ünnep 1993 óta a város napja.